ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, בראשות היו"ר ח"כ יעקב אשר, אישרה לקריאה שנייה ושלישית ואחריה אישרה מליאת הכנסת את סעיפי תיקון 149 לחוק התכנון והבנייה, המאפשרים את קיצור הליכי הקמת הממ"דים בבניינים קיימים, בדגש על מסלול מזורז ללא היתר בבתים פרטיים ובניינים נמוכים. יצוין כי סעיף 6 להצעת החוק, שעוסק בהקמת מתחמים למפונים ללא היתר ובשיקום חבל התקומה, פוצל מהחוק ויובא לדיון בוועדה בשבוע הבא. הצעת החוק הממשלתית עברה שינויים במהלך הדיונים בוועדה לבקשת ח"כ אשר, ונכללו בה מספר תיקוני חקיקה שנועדו לאפשר הקמת מרחבים מוגנים, הן בבתי מגורים והן במוסדות ציבור, בהליכים מהירים.
כזכור, ב-25 באוקטובר חתם שר הפנים, משה ארבל, על תקנות הפטור מהיתר שהמליצה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, בראשות נתן אלנתן, לממ"דים בבתים צמודי קרקע, ובמבנים בני 2 קומות, שקווי הבניין שלהם מאפשרים את הקמת הממ"ד, זאת בהתאם לבדיקה של עורך התוכנית.
בנוסף, אישרה המועצה מסלול מהיר להקמת ממ"דים בכל רחבי הארץ, בעקבות המצב הביטחוני והדחיפות הרבה בצרכי מיגון של תושבים בכל רחבי הארץ. כיום הקמת ממ"ד אפשרית בהתאם להוראות התוכנית החלה על המגרש, וכל חריגה ממנה מחייבת הליך של פרסום הקלה, על כל המשתמע מכך. תוכנית תמ"א 40/א/1 שחלה על יישובי הצפון, מאפשרת הקמת ממ"ד גם בסטייה מהוראות התוכניות המפורטות החלות על המגרש, ועם הרחבתה לכלל חלקי הארץ ניתן יהיה בכל מקום להוציא מכוחה היתר בנייה להקמת ממ"ד, גם אם אינו תואם את התוכנית המפורטת.
התיקון לחוק התכנון והבנייה שאושר יאפשר הקמת ממ"ד בחריגה מקו בניין, הן במבני מגורים והן עבור מבני ציבור בהם בתי ספר וגני ילדים. ממינהל התכנון נמסר כי העיר ראשון לציון כבר הודיעה שאישור תוכנית המתאר תאפשר תוספת ממ"דים לעשרות מבני חינוך בעיר. בנוסף, בהצעת התיקון לחוק שגובשה לצורך ההצבעה היום מוצע כי תוספת של 3 מ"ר לממ"דים קיימים ביישובי קו העימות תתאפשר גם בבניינים גדולים יותר משתי קומות. דיון על אישור סופי של התוכנית במועצה הארצית לתכנון ולבנייה נמצא כבר בסדר היום למחר.
בנוסף, נקבע בהצעת החוק, שלצורך הקמת מרחבים מוגנים בבתי מגורים ובמוסדות ציבור לא תידרש הסכמת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ולא ייגבה על ידיה כל תשלום בעניין זה. כמו כן, הורחבה סמכות שר הפנים, כך שיוכל לקבוע בתקנות סוגי מבנים נוספים שניתן יהיה לבנות בהם מרחב מוגן בהליך של רישוי מקוצר או בפטור מרישוי. סמכות זו תאפשר לכלול סוגי בניינים נוספים כמו מבני ציבור, מוסדות חינוך ועוד במסגרת הפטור או הרישוי המקוצר
עוד יהיה רשאי שר הפנים לקבוע בתקנות תנאים שמהנדס הוועדה או רשות הרישוי יוכלו לדרוש במסגרת הליך ההיתר להקמת מרחב מוגן, וכן תנאים שלא ניתן יהיה לדרוש אותם כחלק מהליך הוצאת ההיתר. כך יובטח, שמבקש ההיתר לא יועמד מול שורה ארוכה של תנאים ומכשולים מיותרים בדרכם של מי שרוצים להתמגן במרחבים מוגנים