הכשרה לעבודה עם מכונות הרמה ומתקני הרמה

ej-yao-D46mXLsQRJw-unsplash

 מכונות הרמה ומתקני הרמה

פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 מגדירה בסעיף 79 כ"מכונת הרמה" – התקן הרמה, לרבות עגורן, קילון, תלת-רגל, התקן משיכה, מחפר עגורן, מחדיר כלונסאות, כננת, מלגזה, גלגלת, גלגלת שרשרת, גלגלת כבלים, גלגילון, מסוע עילי, מסילת כבל, חבל עילי וכל מכונה אחרת היכולה באמצעות אבזר הרמה להרים עומס, להורידו או להחזיקו.

עבודה במכונות הרמה ומנופים (עגורנים) מחייבת מיומנות בהפעלתם ונדרשת הכשרה באחריות מחזיק מקום העבודה. בכלים המוגדרים כמנופים (עגורנים) אף נדרשת הסמכה כמפעיל עגורן, המשתנה בין סוגי העגורנים ועומס העבודה המותר שלהם..

מכונת הרמה נדרשת לבדיקה על ידי בודק מוסמך לפני הפעלתה ולאחר מכן בתדירות שלא תפחת מ-14 חודשים לפחות. בודקת מוסמך רשאי לקבוע בדיקה בתדירות גבוה יותר אם השתכנע כי מצב מכונת ההרמה מפאת גילה או שחיקתה במהלך השנים גבוהה במיוחד ומחייבת מעקב על מנת למנוע כשלים אפשריים במהלך עבודתה.

יחד עם זאת, קיימים מספר מכונות הרמה להם נדרשת בדיקה בתדירות גבוהה יותר שנקבעה בתקנות ובמקרים אלה בתדירות של אחת ל-6 חודשים. המדובר על מכונות הרמה, הנמצאות דרך כלל באתרי בניה בה שחיקת המכונות מואצת.
מכונות ההרמה הנדרשות בבדיקה בתדירות של אחת ל-6 חודשים הן:
  1. עגורני צריח
  2. פיגומים תלויים
  3. פיגומי תורן
  4. במות הרמה

אביזרי הרמה

לצורך הנפת המטענים נעשה שימוש באבזרי הרמה איתם ניתן לחבר/לקשור את המטען למכונת ההרמה ולפיכך קיים מגוון רחב ביותר של אבזרי הרמה המותאמים לאופי העבודה המבוצעת, החל מקורות הרמה, מענבים, סגירים (שאקלים), רצועות הרמה, דודי בטון וכיו"ב.

פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 מגדירה בסעיף 71 כ""אבזר הרמה" – התקן כלשהו המשמש או הנועד לשמש במישרין או בעקיפין לחיבור עומס להתקן הרמה ואינו מחובר דרך קבע לעומס, לרבות מענב שרשרת, מענב חבל, טבעת, וו, מענב, אונקל, סגיר, סביבול, מנעול סבב, עין הרמה משולשת, חוליה, מלקחות לוח, מלקחות קורה, מלקחות מספריים, כלי קיבול להרמת חמרים או ציוד, דלי מלקחיים, בורג עין, קורת הרמה, מסגרת הרמה וכל התקן דומה המהווה חלק של התקן הרמה או אמצעי תליה, ולרבות תמיכה של התקן הרמה שבו משטח עבודה או במה;
לאור העובדה כי אבזרי ההרמה נשחקים במהירות רבה, מועברים ממכונת הרמה אחת לשניה וכן לאור העובדה כי אביזר ההרמה אינו מצוייד במנגנוני בטיחות, נדרשת בדיקה של אבזרי ההרמה ללא יוצא מן הכלל בתדירות של אחת ל-6 חודשים.
עוד יצויין, כי לחלק בלתי מבוטל מאבזרי ההרמה, קיימים תקנים ישראלי, הקובעים את הדרישות לאותם אבזרים, אופן סימונם, דרך בחינתם וכד'
על מנת להקל בדרישה לזימון בודק מוסמך למפעל או אתר הבניה בתדירות זו, קיימת אפשרות להסמיך בעל מקצוע במקום העבודה כבודק מוסמך פנים מפעלי לאבזרי הרמה, הרשאי לבצע לאחר הכשרתו והסמכתו את רוב הבדיקות התקופתיות (בעוד שהבדיקות האחרות חייב לבצע בודק מוסמך לאבזרי הרמה) בתוך המפעל בו הוא עובד ובכפוף לקבוע בנוהל הסמכת בודקים מוסמכים פנים מפעליים לאבזרי הרמה.
הנתונים מהאתר משרד העבודה והרווחה.

כתבות נוספות בתחום

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל סייפטי נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום הבטיחות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *