קבלנים ויזמים לא יוכלו מעתה לחמוק מאחריות לתאונות בנייה באתרים שתחת ניהולם. תקנות חדשות שהוצגו היום (ד') על ידי משרד העבודה נועדו להסדיר את שרשרת האחריות באתרי הבנייה, כחלק מהמאבק בתאונות העבודה באתרים. טיוטת מסמך התקנות משנה את התפיסה באתרים בכך שהאחריות תעבור מהתפקידים הזוטרים באתר לגורמים בכירים יותר, וכן היא מציעה לבסס את העיסוק בבטיחות באתר על מנהל עבודה שיעסוק רק בכך – זאת בניגוד ל'עוזר הבטיחות', גורם זוטר שכיום מסייע למנהל העבודה בניהול ופיקוח על הבטיחות באתר.
כאמור, מדובר בשינוי משמעותי ביחס למצב הקיים ולנוסח התקנות הקודם, לפיהן מנהל העבודה הוא האחראי על תחום הבטיחות, בנוסף לביצוע, וכך נוצר מצב של ניגוד עניינים ועומס גדול על מנהלים אלה. על פי הנוסח שפורסם היום ייאסר עליו לעסוק בכל דבר שהוא לא פיקוח על הבטיחות, כך שהקבלן יידרש למנות מנהל עבודה אחד שיופקד על תחום הבטיחות – ואחד נוסף על הביצוע.
בהתאם להליך אישור התקנות, עד ל-11 לאוגוסט הן פתוחות להערות הציבור ולתיקונים, ולאחר מכן יובאו לאישור של ועדת העבודה והרווחה בראשותו של חיים כץ.
עוד מוצע, כי מנהל הפרוייקט (שנקרא בתקנות "מנהל אתר") יהיה אחראי לביקורת על הביצוע ויידרש להכין תכניות בטיחות ובקרה. כן נקבעו תקנות מעשיות שישולבו באתרים, כגון חובת התקנת נקודות עיגון במסתורי כביסה אשר ישמשו ככלי בטיחותי נוסף ונגיש לעובדים בגובה, וחובת התקנת מעלית בנייה באתר באמצעות חברת מעליות אשר תספק שירות ותחזוקה למעלית ותבטיח את תקינותה ועוד.
בדברי ההסבר לתקנות נכתב כי השיקול לקדמן נובע מכך שלא ניתן משקל מספיק לאחריותו של מזמין עבודות הבנייה – כלומר היזם – ומשכך, נוצר מצב בו אין לו תמריצים לפעול לקידום הבטיחות באתר בו מבוצעות עבורו עבודות בנייה, ולהיות מעורב יותר במניעתן של תאונות עבודה. עוד נכתב, כי במצב הקיים, מי שנושא בעיקר האחריות הוא מנהל העבודה – לרוב עובד שכיר מטעמו של מבצע הבנייה, ואין לו יכולת לקדם תהליכים באתר או להשקיע משאבים נוספים בבטיחות. התקנות מציעות כי האחריות תוטל מעתה על היזם ועל הקבלן – מבצע הבנייה. משמעות הדבר היא שהם יידרשו לפקח על קיומן של הוראות הבטיחות, ועליהם לנקוט בכל האמצעים הנדרשים על מנת להבטיח כי הוראת הבטיחות מתבצעות בשטח.
לאתר משרד המשפטים לעיון בטיוטת התקנות כאן