מוצר מציל חיים, שיכול היה למנוע אלפי שריפות

jeremy-bishop-A6XHGpwBWu0-unsplash

מדוע לא מופץ בישראל מוצר מציל חיים, שיכול היה למנוע אלפי שריפות ומוות מיותר של אנשים?

בזמן שבישראל עוד ועוד אנשים משלמים בחייהם על שריפות הנגרמות כתוצאה מתקלות חשמל, בארה"ב ובאירופה כבר מחייבים מ-2013 בהתקנת מוצרים המזהים "תקלות קשת חשמלית" (AFDD+) >> אופיר גורן, מנכ"ל EATON ישראל: "לצערי, בישראל אין למוצר הזה דרישה ומעטים האנשים שבכלל מודעים לקיומו. אם היינו מתבקשים, היינו יכולים להציב את המוצר על המדפים בישראל בתוך ימים".

בתקופה האחרונה היו שריפות בעלות תוצאות טרגיות אשר בהן, כמו גם במקרים קודמים, קבע צוות חוקרי הדליקות של שירותי הכבאות וההצלה כי השריפה נגרמה כתוצאה מכשל חשמלי. כעת מתברר כי מוצר זול ופשוט – שבמרבית מדינות אירופה וגם בארה"ב כבר קיימת חובה להתקינו בכל בית – יכול היה למנוע את הטרגדיה הקשה, ובכלל את השריפה.

במדינת ישראל פורצות מידי שנה למעלה מ-48 אלף שריפות. הסיבה העיקרית לשריפות היא הצתה מכוונת והסיבה השנייה הנפוצה ביותר הינה כשלים חשמליים וטכניים. לפי נתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים, בעשור האחרון 33 ילדים מתו כתוצאה משריפה, מתוכם 5 מהמקרים אירעו בשנת 2019.

אם קיים מוצר בשוק שיכול להפחית דרמטית, אם לא למנוע כליל את הישנותן של שריפות הפורצות כתוצאה מקצר חשמלי, עולה השאלה – מדוע המדינה אינה מחייבת בהתקנתו?

ויטלי שסטקוב מהנדס אפיון חשמל ב-EATON ישראל, מסביר כי המוצר אשר עשוי למנוע שריפות כתוצאה מקשתות חשמליות נקרא AFDD+  (Arc Fault Detection Device) שזה למעשה התקן לזיהוי תקלת קשת חשמלית. לדבריו, "מדובר במוצר אשר יודע לזהות כשל חשמלי ולנתק את הזרם במעגל שבו התרחשה התקלה. המוצר אף מחייב את הצרכן לתקן את התקלה במערכת החשמל, טרם מתן האפשרות להשיב את החשמל למעגל."

שסטקוב מפרט כי המוצר כולל ממסר פחת משולב מא"ז והפלוס מייצג את היחידה האלקטרונית החכמה והמועילה שמזהה את הקשת החשמלית. במצב של קשתות חשמליות שגורמות לקצר או לניצוצות, הזרם שנוצר אינו גדול מספיק בשביל להפעיל את ממסר הפחת או המא"ז – ועלולה לפרוץ שריפה. לשם כך נחוץ הזיהוי המוקדם. למעשה, מוצר AFDD+ מצויד ברכיב זיכרון אלקטרוני שמאפשר לנו לדעת מה הייתה סיבת הכשל ורק לאחר שהמוצר מזהה שהכשל תוקן – הוא מאפשר להשיב את החשמל למערכת".

אופיר גורן, מנכ"ל EATON ישראל מציין כי "הדרישה למוצר עם רמת הגנה כזו נולדה בגרמניה. לפי תחקיר שבוצע שם, רוב השריפות במדינה אירעו כתוצאה מתקלות חשמל המתרחשות מחוץ ללוח החשמל, כתוצאה מחיבורים רופפים, חוטים וכבלים שנפגעו או תקלות בציוד קצה (תנורים, מפזרי חום וכד'). בעקבות כך, בשנת 2013 אושר תקן בשם IEC 62606:2013 – אשר מגדיר מה הם התקני AFDD+ והיכן מומלץ להתקינם ותקן נוסף אשר ממליץ על התקנת התקן  AFDD+בנסיבות מוגדרות. בין היתר נקבע כי מומלץ להתקין את המוצר במקומות בהם אנשים ישנים או שוהים זמן רב, כגון בתי מלון, גני ילדים, חדרי שינה, בתי אבות ועוד; במקומות בנויים מחומרים דליקים או שמאחסנים בהם חומרים אלו; במבנים בהם אש מתפשטת מהר: מערכות מאווררות, בנייני קומות; ובמקומות עם מוצרים מסוכנים או כאלה שאין להם תחליף: מוזיאונים, שדות תעופה".

גורן מציין כי "במדינות מסוימות כגון גרמניה ואוסטריה, מיושמים תקנים מקומיים שמחייבים את השימוש בAFDD+ בנסיבות מוגדרות, מה שהופך את התקנתם לחובה. ובשאר המדינות כגון : הולנד, צ'כיה, ספרד, דנמרק, לטביה, סלובקיה, רומניה, הונגריה ושוויץ אימצו את התקן האירופאי. בארה"ב, שם ה- AFDD+ נקראים מפסקי מעגל לתקלת קשת חשמלית (AFCI), השימוש בזיהוי תקלת קשת חשמלית נדרש בקוד החשמל הלאומי (NEC). לצערנו, בישראל אין למוצר הזה דרישה ומעטים האנשים שבכלל מודעים לקיומו. אם היינו מתבקשים, היינו יכולים להציב את המוצר על המדפים בישראל בתוך ימים".

ב-EATON מדגישים כי שריפות הנגרמות כתוצאה מכשל חשמלי והתקני הגנה מפניהן נלקחים בחשבון יותר ויותר באירופה, ארה"ב וברחבי עולם. הישמעות להוראות יצרן, בחירה נכונה של ציוד מתאים, התקנה קפדנית של הציוד ותחזוקה של המתקן בזמן תעזור ליועצים, מתכננים, חשמלאים ומפעילי מתקנים במתח נמוך להפחית את הסיכון של פגיעה בנפש וברכוש.

כתבות נוספות בתחום

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל סייפטי נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום הבטיחות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בוא נשמור על קשר!

נשמח לעדכן אותך בחדשות ובהצעות האחרונות שלנו 😎

אנחנו לא שולחים ספאם! למידע נוסף ניתן לקרוא את מדיניות הפרטיות שלנו.