אזורי חיץ אלחו, שיוקמו מסביב ליישובים ומתקנים אסטרטגיים, יהיו אזורים שבהם קיימת צמחייה מדוללת, וכן שבילי גישה לרכבי כיבוי וזמינות מידית של מקורות מים. כל אלו יאפשרו, במקרה הצורך, למנוע התפשטות שריפות ויצמצמו משמעותית את הפגיעה בחיי אדם ורכוש, כפי שהוכח באירועים שונים בעבר. בשל כך, אזורי חיץ אלו מהווים מרכיב מרכזי בתפיסת מניעת השריפות.
בצוות הייעודי שיגבש את התכנית יהיו חברים מנכ"לי המשרדים ונציגים ממשרד ראש הממשלה, המל"ל, המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, הרשות הארצית לכבאות והצלה, רשות החירום הלאומית (רח"ל), רשות המים, רשות מקרקעי ישראל, אגף התקציבים במשרד האוצר, החשב הכללי במשרד האוצר ורשות הטבע והגנים. בהתאם לנושאים שיידונו בצוות, יוזמנו גם ראש קק"ל, ונציגי הגופים המייצגים את הרשויות המקומיות.
משרד הפנים יוביל וינהל את מנגנון ההקצאה והבקרה התקציבית מול הרשויות המקומיות והמשרד לביטחון הפנים יוביל את עבודת הצוות בהיבטים המקצועיים. הצוות הייעודי ידווח לשרת הפנים ולשר לביטחון פנים אחת לחצי שנה, על התקדמות הביצוע של התכנית הלאומית.
המטרה היא גיבוש תכנית רב שנתית להקמת ותחזוקת אזורי חיץ, כשבשלב הראשון יוקצו לשם כך 65 מליון שקליםן בשנים 2022-2026 מתקציבי משרדי הפנים, ביטחון פנים, החקלאות ופיתוח הכפר, הגנת הסביבה ומהקרן לשטחים פתוחים. זאת, מתוך סך של 192 מליון שקלים שיוקצו לנושא.
התוכנית הלאומית תקבע את סדרי העדיפויות לביצוע, תגדיר את הגופים המבצעים ואת מפרט קווי החיץ ותחזוקתם. התוכנית תגובש על בסיס עבודת מטה שהוביל המל"ל, במהלכה התגלה כי מרבית היישובים אינם ערוכים מבחינת תשתיות להגנה מפני שריפות יער, וכן אינן ערוכות לכך מבחינה חוקית ותקציבית. עבודת המטה כללה בחינת קידום הקמת אזורי חיץ סביב יישובים ומבני ציבור ונבחנו בין השאר דרגות מסוכנות (מצ"ב בהמשך טבלת רמות הסיכון הארצית).
מנכ"ל משרד הפנים יאיר הירש: "אזורי החיץ ישפרו דרמטית את מוכנות הרשויות המקומיות להתמודדות עם שריפות ויתרמו לשמירה על חיי אדם. מינהל החירום והביטחון במשרד הפנים יוביל את העשייה ואנחנו נעבוד יחד עם הרשויות המקומיות על מנת למקד את המאמצים ולהביא לשיפור יכולותיהן בתחום ההיערכות לשריפות".