בטיחות ביולוגית בלול

149_pe

מטרת הבטיחות הביולוגית היא מניעת חשיפה והתפשטות מחלות בין בעלי כנף ובכך שומרת על בריאות העוף והציבור ומפחיתה את רמות התחלואה והתמותה. ישנה חשיבות גדולה ליישום נושאי הבטיחות הביולוגית בעיקר ע"י אנשי צוות הלול ובעלי מקצוע. הבטיחות הביולוגית היא הדרך הזולה והבטוחה ביותר למניעת מחלות, תוכניות מניעה נוספות אינן יעילות ללא שילוב עם הבטיחות הביולוגית. ​

אחת הבעיות הגדולות במשקים בישראל, בעיקר במשקי המטילות, היא תנועת רכבים ואנשים בין משקים, לדוגמא: צוותי חיסון, קבלנים המגיעים עם מכונה חשמלית להשמדת עופות, פינוי זבל, מפקחים של המועצה המגיעים לספירת מטילות, צוות ניקוי קולטים סולארים, קנ"ט ועוד.
נושאים כללים חשובים:
  • ​מיקום הלול: מומלץ שהלול יהיה כמה שיותר מרוחק מלולים אחרים. עפ"י "תקנות רישוי עסקים (תנאים לרישוי משקי עופות ולולים), תשמ"א- 1981" הלול צריך להיות לפחות 300 מטר ממשק עופות מסוג, שלוחה או גיל שונים, 30 מטר מדרך מקשרת בין משקי עופות מסוג, שלוחה או גיל שונים ו12 מטר ממשק עופות מאותו סוג, שלוחה או גיל
  • מבנה: מבנה הלול צריך להיות בתוך חווה מגודרת, הזנה חיצונית למיכלי התערובת (כאשר משאיות התערובת עוברות בין לולים הן מהוות גורם סיכון משמעותי בהעברות מחלות). המבנה עצמו צריך להיות סגור ללא פתחים לנברנים וציפורים, כמו כן מומלץ שהרצפה תהיה מחומר קשיח קל לניקוי וחיטוי.
  • אנשים: מניעה של הכנסת אנשים שלא לצורך. יש להיכנס עם ביגוד מתאים- בגדים להחלפה או חליפה חד פעמית, מגפיים ספציפיות למשק או ערדליים חד פעמיות. חלק מהשלוחות מחייבות מקלחת בכניסה ללול לפני החלפת הבגדים.
  • רכבים: ישנה חשיבות גבוהה לגדר החווה, חשוב להחנות את הרכבים מחוץ לגדר ובכך להפחית את הסיכויים להעביר פתוגנים בין לולים שונים.
  • פינוי פגרים: חשוב לדאוג למערך פינוי פגרים הולם (שק מוטמן, מכולת קירור, דולב) בתוך שטח החווה ולעשות מעקב תמותה יומי.
  • רישום: חשוב לתעד בהיסטוריית הלהקה אירועים חשובים כמו תמותה, ביצועים, חיסונים, הדברה וכל מקרה חריג. יש לכלול תאריכים, אנשים מבצעים וחומרים בשימוש. כמו כן יש לתעד מי ביקר במשק ומתי.
  • ניקיון המים: המים צריכים להיות ראויים לשתיית בני אדם, ישנה חשיבות גבוהה לניקיון מתקני המים ולדאוג לתפקודן השוטף.
  • ניקיון וחיטוי הלולים: בלולי הטלה אסור שערמת הלשלשת תגיע לכלוב המטילה, בגידול על קרקע חשוב לוודא שיש מספיק נסורת לספוג את הלשלשת לפי אכלוס המבנה. יש לדאוג להוציא ולהרחיק את הפגרים בכל יום. ניתן ורצוי לבצע את הניקוי והחיטוי עם צוותים מקצועיים. חשוב כמו כן לעשות הדברה למזיקים שונים אשר יכולים להוות גורם משמעותי בהעברת מחלות.
  • מכשור: יש למנוע מעבר של כלי עבודה ומכשירים נוספים בין לולים שלא עוברים ניקוי וחיטוי.
שמירה על בטיחות ביולוגית במקומות עם ריבוי משקים:
במקומות עם ריבוי לולים לא ניתן ליישם את כל הכללים כפי שהם כתובים בתקנות, למרות זאת חשוב מאוד להתייחס ללול עצמו כאל מקום סניטרי שאליו אפשר להיכנס אך ורק עם ביגוד מתאים. אין להכניס אדם או חפץ שלא לצורך וזאת כדי להפחית את הסיכוי להעברת מחלות.
דגשים:
  • ​שטיפה וחיטוי של רכבים בכניסה לאזור גידול או לישוב.
  • גיל אחיד – פער הגילאים צריך להיות אחיד ולא לעלות על 10 ימים בין לולים. ברגע שאזור גידול יהיה בגיל אחד, הכניסה של אנשי מקצוע תהיה מרוכזת וכך המעבר בין אזורים שונים ירד.
    לדוגמא:
    – המתת מטילות זקנות – מעבר לגידול מטילות בגיל אחד ירכז את פעילות הצוות שממית ליישוב אחד בכל פעם.
    – ספירת מטילות – מעבר לגידול בגיל אחד יאפשר לפקח לעבוד בישוב אחד כל שבוע ויוריד את תדירות המעברים בין היישובים.
    – חיסון במטילות – כל אזור גידול יחסן באותו מועד, הפחתה של תנועת צוותי חיסון ביישוב.
  • ​משאיות תערובת- שטיפה וחיטוי במכון התערובת.
  • מחסן איסוף ביצים – מחסן ייעודי מרוחק מלולים כך שמשאיות הביצים לא יתקרבו ללולים.
  • משאיות איסוף ביצים – חובת שטיפה וחיטוי של המשאיות בתחנות המיון, כמו כן גם העגלות חייבות לעבור שטיפה וחיטוי לפני ההעברה ללולים.
  • פינוי זבל – חשוב להקפיד על חיטוי ידיים והחלפת בגדים לבגדים השייכים למשק בלבד, הוצאת הפסולת ישירות למכולה.
  • ניקיון חצר המשק: חשוב לשמור על הניקיון סביב המשק של גרוטאות ופסולת אחרת, במרחק של 6 מ' לפחות ממבנה הלול.
  • מיכלי תערובת ומים: הקפדה על מכלי תערובת ומים אטומים ונעולים, ייבוש שלוליות ואיסוף תערובת באם התפזרה בסמוך ללולים.

כתבות נוספות בתחום

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל סייפטי נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום הבטיחות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בוא נשמור על קשר!

נשמח לעדכן אותך בחדשות ובהצעות האחרונות שלנו 😎

אנחנו לא שולחים ספאם! למידע נוסף ניתן לקרוא את מדיניות הפרטיות שלנו.