*הוועדה לביטחון פנים תפעל להרחבת מוקד 105 על מנת שגם צעירים אחרי גיל 18 יוכלו לקבל הגנה מאלימות ברשת*
יו"ר הוועדה, מירב בן ארי:
*חשוב להרחיב את הטיפול באלימות ברשת גם לאלימות לאומנית. בשומר החומות לא המטיפים במסגדים הוציאו מתפרעים לרחובות, אלא הרשתות החברתיות. חייבים להיערך לקראת המבצע הבא בעזה*
ליז קנטר, נציגת טיק טוק:
*אנו מסירים סרטים אלימים ומספקים למשטרת ישראל מידע. יש לנו תפקיד בהגנה על הקהילה*
הוועדה לביטחון פנים בראשות ח"כ מירב בן ארי תפעל להרחבת הגיל שיוכל ליהנות ממוקד 105, שמטפל בפגיעות ברשת", הודיעה יו"ר הוועדה ח"כ *מירב בן ארי* בדיון שהתקיים היום על התמודדות המשטרה עם פשיעה מקוונת בקרב ילדים וצעירים. המוקד פועל היום עבור ילדים עד גיל 18. לדברי היו"ר בן ארי: "מה אם נפגעת ברשת בחורה בת 20? למה שהיא לא תזכה להגנה המדהימה הזו? חשוב גם להרחיב את הטיפול באלימות לאומנית ברשת, שהיא שהוציאה צעירים לרחובות ב'שומר החומות'. לא המטיף במסגד, אלא מיליוני צפיות ברשת. יש אחריות גם למנהלי הרשתות, שגם הם זומנו לדיון".
נציגת טיק טוק, אליזבט קנטר, בזום מלונדון: "אנו פלטפורמה צעירה ולומדים מאחרים. איננו מאפשרים תקיפה מינית, ואנו מורידים זאת מהפלטפורמה. סטטיסטית מצאנו שאחוז אחד מהסרטונים הוא אלימות, שהורדנו. אנו עושים מאמצים גם בכיוון של הסברה, ומעלים קמפיין נגד אלימות נגד נשים, גם בעברית. אנו רואים חשיבות בעשייה חינוכית נגד אלימות נגד נשים, ועובדים בשיתוף פעולה עם המשטרה הישראלית. ביטחון המשתמשים הוא בעדיפות ראשונה אצלנו, ויש לנו תפקיד בהגנה על הקהילה. אנו מספקים מידע שמסייע למשטרה ועובדים גם עם ארגונים חברתיים"
ח"כ עמיחי שיקלי: "יש בישראל שני טרנדים מטרידים: במזרח ירושלים מעלים סרטונים של תקיפת חרדים ובדרום יש טרנד להצטלם עם נשק לא חוקי. האם יש מה לעשות? זה נהיה מנוע לאלימות".
אליזבט קנטר: "זה לא טרנד. טרנד זה מיליוני משתמשים. פה היו מקרים, שהורדנו בחודש מאי. זו בהחלט הפרה של מה שמותר. איננו מרשים אלימות וטרור. אנו מורידים זאת קודם כל אוטומטית, על ידי מיכון שפועל אוטומטית, ובנוסף יש צוות אנושי שמנטר. במשבר חודש מאי עבדנו חזק כדי להוריד תכנים כאלה. יש כאן אתגר, כי המדיה ממשיכה לשחזר גם סרטונים שהורדנו. איננו מרשים נשק ואם יש ווידאו כזה, מורידים. לא מרשים להצטלם עם רובים, אם אתם רואים, שתפו אותנו".
ח"כ מאיר יצחק הלוי: "כל הקהילה חייבת להתכנס לאפס סובלנות לסחיטה ברשת. באילת התחלנו לפני שנתיים במערכת החינוך עם מועצת התלמידים פעילות שתכליתה לצמצם פגיעה. צריך להיות יותר ערניים. אני מסכים עם מירב שצריך להרחיב את גיל ההתייחסות במוקד 105. זה מתחיל בכיתות ב'-ג' ומסתיים בגיל 80-90.סוחטים אנשים באמצעות המדיות".
ד"ר נאוה כהן אביגדור, מוקד 105: ,מוקד 105 הוא מטה לאומי שישראל בנתה. הוא עובד בשיתוף פעולה ייחודי של 5 משרדי ממשלה – משטרה וביטחון פנים, להב 433, רווחה, חינוך, בריאות ומשפטים. זהו מענה מתכלל לכל טווח הפגיעות ברשת. גלעד ארדן בהיותו שר הוביל את הקמתו והשיג תקציב של 100 מיליון ₪ ו-30 תקנים. הוא הקים גוף יש מאין והיום באים ללמוד מאתנו מכל העולם".
מאז הקמת מוקד 105, בתחילת 2018, טופלו בו 32,000 פניות, 12% מתוכן אירועי חירום. מעל 3000 אירועים בנושא אובדנות וחשש לחיי אדם. 29% מהפניות עסקו באינסטגרם, 26% בווטסאפ.
יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי: "מה עושים כשמדווחת עבירת אלימות?" ירון בן צבי, חטיבת הסייבר במשטרה: "הטיפול פר תיק, כשיש חשד לאירוע פלילי המשטרה חוקרת". ח"כ עמיחי שיקלי: "השאלה האם אתם אקטיביים? האם מנסים לחתור למגע עם מי שמצטלם עם נשק או מרביץ לחרדי ברכבת. האם יוצאים אליו?"
יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי: "אם אני רואה פשיעה ברשת, מה אני עושה? אני לא יכולה לפנות למוקד 105, כי אני בגירה. למי לדווח?" דנית גואטה, מודיעין, משטרה: ,למערך המודיעין יש יכולות איסוף ברשת. מטעמים של חיסיון על הכלים שלנו לא אפרט, אבל אנחנו ברשת".
ח"כ איתמר בן גביר: "אי אפשר לפתור אותנו ב'הכל סודי'. אני פניתי למשטרה על אירועי הסתה ברשת. פניתי גם לפרקליטות המדינה על הסתה ברשת. ברוב המקרים ענו לי: לא קיבלנו תלונה. לא צריך לחכות לתלונה. אתם מזהים עבירה. יש שוטרים שעוברים על הרשת?" גואטה: "כן. אנו עוברים על הרשת". ח"כ מאיר יצחק הלוי: "אצייד אותך בעשרות פוסטים פוגעניים. דבר וחצי דבר לא נעשה".
יו"ר הוועדה, ח"כ בן ארי: "אנחנו רוצים לדעת, כשמישהו נחשף לסרטון אנטישמי או לאומני, למי הוא יכול לדווח? בואו ניתן לצעיר אפשרות להתלונן בלי להגיש תלונה. יש כבר אפשרות לתלונה מקוונת, וזה טוב, אבל אולי הוא בכלל לא רוצה להיות רשום במערכת? הוא בכלל לא צד בעניין, רק רוצה לדווח כאזרח טוב".
לילך וגנר, משרד המשפטים: "עמדתנו הושמעה בפני ועדת ארבל, שסברה שאין מקום לקבוע עבירה ייחודית של בריונות ברשת, אבל גם משעמדתנו נדחתה, חשוב לקרוא את מסקנות ועדת ארבל, כי היא מציע הכלים בהקשר של הסרת תכנים וגוף ייעודי שיטפל".