מדריך זכויות לעובדים מהבית

Visa Tips

עבודה מהבית היא דבר שנעשה יותר ויותר פופלארי ונפוץ והיא מעלה לא מעט שאלות לגבי מעמדם וזכויותיהם של מי שנשארים בטרנינג ועובדים מהבית. האם מגיעים לכם החזרי נסיעות והאם תאונה ביתית יכולה להיחשב כתאונת עבודה? יש לנו תשובות

איך העובד מהבית "מחתים כרטיס"? איך הוא מוכיח למעסיק את שעות העבודה שלו?

אחת הטענות המרכזיות של מי שמתנגד לעבודה מהבית היא סוגיית הפיקוח והשליטה על העובדים, שכעת מרוחקים פיזית ממקום העבודה ומהמעסיקים. בנוסף, כאשר העובד והמעסיק רחוקים פיזית זה מזה, קשה יותר למעסיק לעקוב אחרי עבודת העובד.

ישנם מקומות עבודה המתבססים על יעדים כמותיים בלבד; במקרים כאלה העבודה יותר "מדידה" (למשל, איש מכירות שהתפוקה שלו נמדדת לפי כמות המוצרים שמכר במהלך חודש), ולכן סוגיית הפיקוח פחות בעייתית.

אבל מה קורה עם מקצועות כמו עורכי דין למשל, שלא אחת מחייבים את לקוחותיהם לפי שעות העבודה שעבדו בפועל?

שימו לב: על-פי חוק, עובד מהבית צריך "להחתים כרטיס" בדיוק כמו מי שעובד במשרד. בניגוד לעבר, היום זה כבר לא מצריך בהכרח נוכחות פיזית של העובד במקום העבודה. אנחנו כבר בשנת 2020, והיום ישנן אפליקציות ומערכות ממוחשבות שניתן לדווח באמצעותן את שעות העבודה, ולא חייבים להחתים פיזית כרטיס כפי שהיה נהוג בעבר. הנושא המרכזי פה הוא אמון המעסיק בעובדים; הוא צריך לסמוך עליהם ב-100% שהם אכן עבדו בבית את כל השעות עליהן דיווחו.

באופן כללי, מהן הזכויות של מי שעובד מהבית- האם מקבל חופשה שנתית, דמי הבראה, דמי מחלה והפרשה לפנסיה?

עובדים מהבית זכאים לכל הזכויות של עובדים שכירים רגילים, לכן הם יקבלו חופשה שנתית, דמי הבראה, דמי מחלה והפרשות לפנסיה.

האם מי שעובד מהבית זכאי ל"החזר נסיעות" בתלוש המשכורת?

עובד מהבית אינו זכאי להחזר נסיעות בתלוש השכר שלו על הימים בהם עבד מהבית, ולעומת זאת – הוא כן יהיה זכאי להחזר נסיעות מהמעסיק על הימים בהם הגיע למשרדי החברה או עבד מחוץ לבית (למשל, פגישות או ישיבות אליהן נדרש להגיע במסגרת העבודה).

עם זאת, חשוב שתדעו שכל עובד שכיר – גם אם עבד מהבית וגם אם במשרד – זכאי לנקודות זיכוי ממס בשל נסיעות מהבית לעבודה. מדוע בעצם? כל העובדים הגברים שמוגדרים כתושבי מדינת ישראל זכאים ל-2.25 נקודות זיכוי ממס הכנסה, ואילו כל הנשים העובדות זכאיות ל-2.75 נקודות זיכוי. מתוך הנקודות הללו, 0.25 נקודת זיכוי מוגדרת כ"זיכוי נסיעה" (על נסיעה מהבית לעבודה). מאחר ולא ניתן להפריד את נקודות הזיכוי הללו בטופס של מס הכנסה, גם מי שעובד מהבית זכאי לנקודות הללו.

חלילה וחס קרתה תאונה לעובד בביתו. האם זו נחשבת "תאונת עבודה"?

עובד שנפגע בביתו בשעות העבודה, יכול לדרוש שהתאונה תיחשב כתאונת עבודה. עם זאת, מי שעובד מהבית לעיתים "מתפתה" לעסוק בדברים וסידורים בבית שאינם בהכרח קשורים לענייני עבודה ונפצע דווקא בזמן הזה (למשל: עבודות גינון, שטיפת כלים בכיור, ענייני כביסה וכו').

בתי הדין לעבודה קבעו מבחנים על מנת לקבוע האם תאונה שקרתה בבית היא תאונת עבודה או לא. המבחנים העיקרים הם:

1. מהי התכלית העיקרית של הפעולה – האם הייתה אישית או עסקית?

2. האם המבוטח היה מבצע את הפעולה אלמלא רצה לעבוד בבית?

3. האם התאונה הייתה מוכרת כתאונת עבודה אילו התרחשה במשרד ולא בבית?

אגב, מול העובד שטוען שנפצע בבית בזמן עבודתו, נמצא לעיתים קרובות הביטוח הלאומי – שיכול לטעון שהתאונה לא נחשבת כתאונה עבודה כי קרתה בבית בזמן שהעובד עסק בעניינים פרטיים. ככלל, במרבית המקרים – אם התאונה אירעה לעובד תוך כדי עבודה בית המשפט מתייחס אליה כתאונה שאירעה גם עקב העבודה, והביטוח הלאומי צריך להוכיח אחרת בבית הדין לעבודה. כלומר – נטל ההוכחה הוא על הביטוח הלאומי.

העובדים הרגילים מקבלים "תן ביס". אני עובד מהבית, האם גם אני זכאי?

ככלל, עובדים מהבית יהיו זכאים לאותם תנאי עבודה שעובדים במשרד זכאיים להם. כל העובדים מקבלים "תן ביס"? גם אתה צריך לקבל. אותו דבר לגבי מתנות לחג, השתתפות בימי גיבוש וכו'.

עובד מהבית משתמש לעיתים בשירותים הקיימים בבית. האם הוא יכול לבקש ממקום העבודה החזר הוצאות על שירותים כמו חשמל, מים, טלפון, חיבור לאינטרנט, מדפסת, פקס, סורק וכד' (בהם הוא משתמש במסגרת עבודתו מהבית)?

בחוקים של דיני עבודה אין אזכור להחזר הוצאות על שירותים כאלה, כיוון שהם חוקקו בתקופה בה לא היה נהוג לעבוד מהבית. במקרים כאלה, חשוב שתסכמו מראש מול המעסיק על אילו הוצאות בדיוק אתם יכולים לבקש החזר.

מקור – מאקו עו"ד ורו"ח נמרוד רטנר

 

כתבות נוספות בתחום

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל סייפטי נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום הבטיחות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בוא נשמור על קשר!

נשמח לעדכן אותך בחדשות ובהצעות האחרונות שלנו 😎

אנחנו לא שולחים ספאם! למידע נוסף ניתן לקרוא את מדיניות הפרטיות שלנו.