אין לנו זמן. חייבים לסגור את בז"ן. אחרי שנים רבות של מאבק ציבורי, אנחנו רואים בשנים האחרונות תנועה להוצאת התעשייה המזהמת מקרב מטרופולין חיפה.
השינוי נובע מההבנה שאין הצדקה לקיום תעשייה מעין זו בלב מטרופולין. אין לכך הצדקה כלכלית, לא בריאותית ולא ערכית.
המשך התעשייה הפטרוכימית הינו סכנה בטיחותית וסכנה בטחונית לכל תושבי חיפה והקריות.
במשך עשרות רבות של שנים היינו עדים לתחלואה עודפת של סרטן מסוגים שונים ומחלות נשמתיות באזור וכן למפגעי זיהום וריח חריגים ומתמשכים כתוצאה מפעילות התעשייה.
בשנה האחרונה הציבה הממשלה כיעד את סגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה. אמירה זו זכתה לתמימות דעים בקרב כל חברי הקואליציה ונכנסה לקווי היסוד של ממשלת השינוי.
בימים אלו, כפי שפורסם, מתגבשת החלטת ממשלה שכוללת את השלבים לסגירת המפעלים המזהמים במפרץ וכן את היערכות משק האנרגיה לכך.
היערכות משק האנרגיה מתבססת כמעט במלואה על תשתיות קיימות. המשמעות היא שניתן לקדם את המהלך ואין צורך להתעכב. הפינוי של המפעלים בצל החשש מרעידות אדמה וטילים מדוייקים, שכן אלה יכולים להביא לאסון כדוגמת הפיצוץ שאירע בביירות.
כעת נותרת השאלה "מתי ייסגרו המפעלים?" על שאלה זו נדרשת הממשלה לענות לקראת סוף החודש, כאשר האפשרויות המוצעות כרגע הן שנת 2030 או 2035. שנת 2030 היא יעד ריאלי, אשר יניע כבר כעת את המהלכים הדרושים לסגירה, כפי שציינתי קודם.
לעומת זאת, סגירה בשנת 2035 מכניסה אותנו לחוסר וודאות. חוסר וודאות לגבי סגירת המפעלים בכלל, במידה ויקבע יעד כלכך רחוק התעשייה עלולה לדחוף להקמת מתקנים חדשים הנחוצים להמשך פעילותם, אשר ינציחו את המצב הקיים וישמרו אותו.
למי שיש ספק לגבי מה צריך לעשות, טוב יעשה אם ירים מבטו אל הארובות המעשנות והבוערות של הימים האחרונים במתחם בז"ן.
לאלו מתלווים ערכי מזהמים גבוהים מהרגיל בתחנות הניטור המפוזרות סביב המפעלים.
בנוסף, הסורים הזכירו לנו שטילים יכולים להתעופף, והטבע הנכיח את רעידות האדמה. כל אלו יכולים בכל רגע להפוך את המפרץ הקסום לתוהו ובוהו.
הציבור במפרץ חיפה קורא לראש הממשלה נפטלי בנט, ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, שר האוצר אביגדור ליברמן, שר הבריאות ניצן הורביץ, השרה להגנת הסביבה תמר זנברג, שר הבטחון בני גנץ *ולשרת* הכלכלה אורנה ברביאי – קדמו את ההחלטה המתבקשת והוציאו אותה לפועל מיידית! על כולם להבין שלהחלטה לסגור את התעשייה הפטרוכימית בשנת 2030 או ב 2035 משמעות והבדל תהומי שיחרצו את עתיד המפרץ.
מי שמחליט להאריך את זמן פעילות המפעלים חושף את מטרופולין חיפה לסיכונים מיותרים שיגבו חיי אדם ויעלו מחיר כלכלי עצום.
*שי דנון, פעיל חברתי סביבתי הפעיל ב"מנקים את מפרץ חיפה"
One Comment
כל הכבוד לך! כבר שנים שאנחנו עוקבים בדאגה אחר המדדים החריגים. לא פעם המדדים מזנקים בשעות בהן הילדים שלנו מבלים בחצרות הגנים ובתי הספר, כשהם מרגישים בטוחים ולא מודעים כלל לסכנה האופפת אותם. חייבים להפסיק את פעילות התעשייה בהקדם! תודה על העלאת המודעות.