בצעד נדיר פרסמו היום, יום ג ה-21.2.23, יושבי הראש של שלושת האיגודים המקצועיים העוסקים בתחומי התכנון והבניה, איגוד המתכננים, התאחדות האדריכלים ואיגוד אדריכלי הנוף, קריאה משותפת להוציא לאלתר את החוקים הנוגעים לתכנון ולבניה מחוק ההסדרים!!!
תמי גבריאלי, יו"ר משותפת של איגוד המתכננים, ארנה אנג'ל, יו"ר התאחדות האדריכלים ואיזי בלנק, יו"ר איגוד אדריכלי הנוף, מבהירים כי שלושת הארגונים המקצועיים התאגדו לבחינה משותפת של השינויים הרבים המוצעים במסגרת חוק ההסדרים, שחלקם בעלי השפעה מרחיקת לכת על האיזונים והבלמים בתהליכי תכנון וכן על שמירת איכות הסביבה וזכויות הפרט בהליכי תכנון.
חלק מן השינויים עלולים לשנות את אופן קבלת ההחלטות במוסדות התכנון, תוך הפרת האיזון לטובת צרכי הפיתוח על חשבון אינטרסים אחרים: חברתיים, סביבתיים ואף כלכליים.
המסמך כולל 10 מבין ההערות העיקריות (מסמך מפורט יוגש לוועדת הכנסת ויכלול הערות פרטניות לסעיפים השונים).
לטענת שלושת האיגודים ההצעה כוללת מרכיבים רבים החורגים באופן מהותי מכללי תכנון ראוי, מושכל ומאוזן ולפיכך מהווים פגיעה בלתי מידתית בציבור ובסביבה. חלק מהתיקונים המוצעים כוללים שינויים תכנוניים שניתן וראוי יותר לקדמם במסגרת תכנית על פי חוק התכנון והבניה, גם אם בתכנית מתאר ארצית, ולא בחקיקה. שינויים רבים אחרים נותנים סל נרחב של סמכויות לחברות התשתית, באופן העלול לסכל את האיזונים הנדרשים ולפגוע באוכלוסייה, בסביבה, ובשטחים הבנויים והפתוחים.
כלל לא ברורה הצעה דחופה זו כאשר מוסדות התכנון קידמו במהלך השנים האחרונות מאות אלפי יח"ד ותכניות לתשתיות לאומיות והקושי הוא בישומן לא בתכנונן.
כל הארגונים החתומים על פניה זו, שותפים מלאים לצורך לקידום מהיר ויעיל של היבטי התכנון והבניה בכלל ונושאי התשתיות בפרט, על מנת לקדם ולהביא לשגשוגה של המדינה. אנו רואים את עצמנו שותפים מלאים לכל הליך שינוי, ככל שנדרש ובלבד שיעשה בהליך פתוח, סדור ושקוף.
ללא ראיה ארוכת טווח, הרואה את כלל הצרכים של המדינה: הכלכליים, החברתיים, הסביבתיים לא נוכל, כמדינה, להמשיך ולצמוח ואילו ראייה קצרת טווח – עלולה לסכל ולמנוע את המשך הפיתוח של המדינה כמעט בכל היבט.
אנו קוראים וקוראות להוציא לאלתר את החוקים הנוגעים לתכנון ולבניה מחוק ההסדרים, להקים צוות המורכב ממכלול של גופים ובינם גופי כלכלה, חברה, סביבה, אנשי אקדמיה ואיגודי התכנון השונים – על מנת לקדם שינויי חקיקה לטובת ראיה תכנונית ארוכת טווח ועם הצרכים המידיים של המשק – על כל המורכבות של מדינה צפופה ומצטופפת.