סכנה לנזק בריאותי במיכון עם רטט.

spencer-pugh-uzDCTCx6GXE-unsplash (1)

ללא מיגון ורגולציה: מאות אלפי עובדים בסיכון לנזק בריאותי מרטט של מכונות.

מחקר של המוסד לבטיחות וגיהות חשף כי כשני שליש מהעובדים בענפי התעשייה והחקלאות חשופים לכלי עבודה רוטטים, העלולים לגרום לפגיעות גופניות ואף למחלות כרוניות | מרבית העובדים והמעסיקים שנשאלו אינם מודעים כלל לסכנות | ההמלצות: אימוץ נהלי בטיחות להגנת העובדים, והפיכתם לרגולציה מחייבת.

המחקר, שנערך בראשותם של ד"ר אשר פרדו וחיים בן ארי מיחידת המחקר של המוסד לבטיחות וגיהות, הקיף 477 עובדים מ-50 מקומות עבודה. נמצא כי 314 עובדים (66%) נחשפו לרטט הגפה העליונה, 12% מתוכם נחשפו גם לרטט כל גופי. מתוך העובדים שנחשפו לרטט הגפה העליונה, נמצא כי 30.6% היו חשופים מעבר לרמה המרבית המותרת ובקרב 2% נמצאה גם חשיפה מופרזת לרטט כל-גופי.

חשיפת יתר לרטט מכני מגבירה את הסיכון לפגיעה בריאותית. החשיפה נחלקת לשני סוגים מרכזיים או לשילוב בין שניהם: 'רטט הגפה העליונה' המועבר מכלי עבודה ידני אל היד, ודרכה אל הזרוע ושאר הגוף. הוא עשוי לפגוע בעצמות, בפרקים, בשרירים, בכלי דם ובעצבים של הידיים והזרועות; 'רטט כל-גופי' מוקרן לכל הגוף דרך כפות הרגליים או הישבן, ועשוי לגרום לפגיעות שלד-שריר וצוואר, פגיעות נוירולוגיות וקרדיווסקולריות (לב וכלי דם) וקשור גם לעלייה בסיכון לסרטן הערמונית.

 

אין תקנה מיוחדת לרטט מכאני

בחלוקה לענפים, נמצא כי בנגריות 48.3% מהעובדים החשופים לרטט חשופים לו מעבר לרמה המרבית המותרת, ובעבודות מתכת עומד האחוז על 36% מהעובדים שנחשפו חשיפת יתר. עוד נמצא כי השימוש בכלים ידניים רוטטים ישנים, שאינם מתוחזקים וחסרים בהם מרכיבים חשובים לשיכוך הרטט המיועדים לצמצם אותו במידה רבה, שכיח.

ב'מוסד לבטיחות וגיהות' הדגישו כי כלי העבודה הרוטטים שנצפו במקומות העבודה שנבדקו, שכיחים גם בענפי תעשייה נוספים שלא נבדקו במחקר הנוכחי, כגון בענף הבנייה, ואופן השימוש בהם דומה. לכן, משוער, כי גם במקומות אלה מהווים הכלים מקור לחשיפה שעלולה להיות גבוהה. בענפי הבנייה והתשתיות משתמשים גם בכלים ידניים בהם עוצמת הרטט גבוהה מאד (למשל, פטיש אוויר או פטיש חשמלי לחציבה) ובכלי רכב כבדים, הרוטטים אף הם. לכן הערכת החשיפה מורכבת יותר ונדרשות מדידות נוספות ומחקרי המשך.

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2018 הועסקו בכלל ענפי התעשייה והחקלאות כ-400 אלף עובדים. ענפים נוספים שהמוסד לבטיחות וגיהות מציין כבעלי חשיפה גבוהה למכונות רוטטות הם ענף הבנייה שבו הועסקו 191.6 אלף עובדים, וענף אספקת חשמל ומים, שירותי ביוב וטיהור וטיפול בפסולת, שבו הועסקו 31.4 אלף עובדים.

אתר דבר

כתבות נוספות בתחום

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל סייפטי נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום הבטיחות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בוא נשמור על קשר!

נשמח לעדכן אותך בחדשות ובהצעות האחרונות שלנו 😎

אנחנו לא שולחים ספאם! למידע נוסף ניתן לקרוא את מדיניות הפרטיות שלנו.