קוד הבנייה נכנס לתוקף ומחייב את כל המבנים החדשים ממרס 2020. ובתוך כך אדם פרטי הבונה בית יכול לחייב את הקבלן לעבוד על-פי קוד הבנייה החדש. ממרס 2020, יחייב הקוד החדש שעוגן בתקנות התכנון והבנייה ויחול על כל המבנים במדינת ישראל על-פי העניין.
קוד הבנייה כולל את הדרישות שבהן תכנון המבנה חייב לעמוד, מציג פתרונות מקובלים, אך מאפשר גם פתרונות אחרים, ובכך נותן אפשרות למתכנן להיות גמיש בשימוש בחומרים, שיטות בנייה וחלופות תכנון – בתנאי שמטרות ויעדי הקוד נשמרים. מטרתו של הקוד לשמש מערכת הוראות הכוללת את הסף המינימלי הנחוץ כדי להבטיח את האיכות והבטיחות הנדרשים לתכנון וביצוע של מבנים ומקומות ציבוריים, מנקודת מבטה של החברה והמדינה. בין שלל מטרותיו נמנים: מניעת סיכון חיי אדם, הרכוש והסביבה; הבטחת בטיחותם, ביטחונם של המשתמשים במתקני הציבור ובריאותם; הגנת מבני הציבור ותושביהם במצבי מלחמה וחרום; הבטחת נגישות ונוחות מקסימליים ואפשרת תחזוקה הולמת ופיתוח בר קיימא.
- בפרק אקוסטיקה נקבעו הוראות חדשות להפחתת רעש במבני חינוך ובדירות מגורים.
- בפרק בטיחות המשתמש נקבעו הוראות לעבודה בטוחה על גגות המבנים, ולהתקנת תאורה חסכונית ויעילה בחללים ציבוריים.
- בפרק מתקני תברואה נוספו חלופות טכנולוגיות יעילות לחימום מים בדירות מגורים.
- בפרק אצירת אשפה נוסף תקן חדש להתקנת מצנחת אשפה בבניינים גבוהים, ונקבעו הוראות להפרדת הפסולת לשני זרמים לפחות.
הקוד נכתב כחלק מיישום מסקנות דוח זילר שנכתב לאחר האסון באולמי ורסאי בשנת 2001, ובמסגרת החלטת הממשלה משנת 2006 בנושא יישום דוח ועדת החקירה הממלכתית לעניין בטיחות מבנים ומקומות המשמשים ציבור.
בהתאם להחלטת הממשלה כאמור, פעל אגף תורת הבנייה ופיתוח הנדסי במשרד הבינוי והשיכון במאמץ רחב היקף ורב משתתפים, לרבות משרדי ממשלה נוספים, וגופים ציבוריים להם ממשקים עם ענף הבנייה: איגוד המהנדסים, התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מכון התקנים, ומוסדות אקדמיה. כל אלה פעלו לארגון פרקי הקוד מחדש, עידכון ההוראות בכל התחומים ובכל המקצועות הנוגעים לענף הבנייה, השלמת הוראות בתחומים חדשים אשר אין להם כיום כל התייחסות בחקיקה ו/או בתקינה, השלמת ועידכון מרבית התקנים אשר מחויבים מהוראות הקוד ועוד, וזאת כמובן בתאום מלא עם מינהל התכנון במשרד האוצר.
שרת הבינוי והשיכון, יפעת שאשא ביטון: "קוד הבנייה החדש שמפורסם יחייב את היזמים, יחול על כל המבנים החדשים בישראל ויהווה אבן דרך נוספת לשיפור וייעול הבנייה תוך שמירה על בטיחות. הקוד נכתב בשיתוף פעולה עם גורמים מובילים, תוך מחשבה חדשנית, עדכנית ופרקטית בתחום הבנייה הישראלית הייחודית".