שוויה של תעשיית הבנייה העולמית מוערך בכ-10 טריליון דולר בשנה- כסף גדול. בישראל, מהווה ענף זה כ-10% מהתל״ג, ומוערך בכ-90 מיליארד ש״ח. בתוך הטרנד העולמי המתגבר, ישראל תופסת נתח משמעותי בהיקף החדשנות ומובילה שורה של מיזמים שנועדו לספק דרכים יצירתיות לשיפור תהליכי עבודה קריטיים בכל שלבי הבנייה. הענף, שסובל בכל העולם מכמה בעיות ואתגרים ייחודיים, כמו בעיות בטיחות ותאונות עבודה קטלניות באתרי בנייה, ליקויי בנייה ואיחורים במסירת פרויקטים, צמא לפתרונות טכנולוגיים, וכתוצאה מכך תחום הקונסטרקשן-טק צובר תאוצה משמעותית. תחום המיזמים לענף הוא רחב, וכולל חברות שמפתחות פתרונות לבטיחות באתרים, בנייה ירוקה, שימוש בביג דאטה ובבינה מלאכותית, למידה עמוקה בתכנון בנייה, שימוש ברחפנים ותצלומי אוויר, מערכות אנרגיה חכמות, רובוטיקה מתקדמת ועוד. נושא הזרקת ההייטק לתחום שסובל משמרנות רבה, נמצא בסולם עדיפות גבוה מבחינה ממשלתית, עם תכנית חדשנות שמטרתה להגדיל את הפיתוח והשימוש בשיטות ובטכנולוגיות בנייה עתירות ידע. ואולם, אף שמדובר בתחום הטומן בחובו הזדמנויות בארץ ובחו"ל, הרי שהוא עדיין אינו מפותח דיו בהשוואה לתחומים אחרים בהם נחשבת ישראל ל"מעצמת חדשנות" כמו הסייבר או הפינטק, ואל תוך הוואקום הזה נכנס מתחם היזמותOpenValley יוקנעם, המשיק תכנית אקסלרציה ייחודית לסטארט-אפים בשיתוף עם חברת הבנייה י.שטרן. OpenValley הוקמה על ידי יוסי אקרמן, נשיא ומנכ"ל אלביט לשעבר, ואופיר דובובי, ממייסדי "קמינריו". השניים חברו במטרה להקים מיזם שישרת את קהילת הסטארט אפים הצפונית, יהווה מנוע לחדשנות וישמר את הצעירים באזור. כיום מונה הרשת שלושה מתחמים, ובצד המתחם ב"שטרן-טק" יוקנעם בשת"פ חברת שטרן, לרשת מתחמים ברמת ישי ובפארק העסקים קיסריה.
שירי גרין-אלגביש, מנכ"לית OpenValley: "היזמים שיצטרפו לתוכנית יזכו למנטורינג כפול: הכוונה, תיווך וקשרים בעולם הקרנות, המימון, הטכנולוגיה והמעטפת המקצועית שיזם טכנולוגי צריך, בצד מנטורינג בענף הבנייה, וחשיפה לעבודה עם אנשים שחיים את התחום, הצרכים והחסמים שלו. הקמת תכנית ייעודית ליזמי קונסטרקשיין-טק, המשלבת את הידע המקצועי וזירות הפעילות אותן מספקת שטרן, לצד הליווי העסקי אותו מציעה OpenValley בתחום היזמות הטכנולוגית, יאפשרו לסטרטאפים בתוכנית גישה לניסיון מעשי באתרי בינוי
ופלטפורמות לשיווק הפתרונות בקנה מידה רחב, בארץ ובחו"ל".
עו"ד אורן שטרן, מנהל הפיתוח העסקי של קבוצת שטרן: "תחום הבנייה לא השתנה הרבה מאז ימי הפירמידות והענף הוא מהאיטיים באימוץ טכנולוגיות חדשות. אנו בונים את כל סוגי הבנייה וכל סטארט אפ ייחשף לעולם רלוונטי לפעילותו. בסטארט אפים המתאימים נבחן גם להשקיע, ונבדוק פתרונות להטמעה בחטיבת החדשנות. הסטארט-אפים יזכו במנטורינג של שטרן ושל אופן-וואלי, ובגישה ללמעלה מ-25 אתרים בפריסה ארצית, שיכולים לשמש כבטא- סייט עבור פיילוטים בשטח. בנוסף, יכולות כמה מהחברות להתנסות באתרים באירופה, ולנצל פלטפורמות אלו בשלב ה- GO TO MARKET".
לאורן כבר כמה דוגמאות לשיתוף פעולה עם חברות הזנק בתחום, כמו חברת HoloArch של מוחמד יונס, שפיתחה קסדה חכמה ייחודית לראיית מודלים תלת מימדיים באתרי בנייה. על ידי שימוש בקסדה חכמה, חיישנים ושיתוף מבוסס ענן, הפקח באתר הבנייה נהנה מכלי מדויק ומהיר המאפשר לזהות שגיאת בנייה בשלבים מוקדמים ולדווח באמצעות תמונת מצב, וידאו ודיווחי קול בזמן אמת דרך האינטרנט. חברה נוספת היא ALTA של היזמים עידו קוגל ותומר רגב, יוצאי יחידות מיוחדות בחיל הים. החברה מפעילה רחפנים מתקדמים ומערכות פרי פיתוחה להגברת היעילות במגוון תחומים, כמו למשל מיפוי מנהרות כביש 6. בבנייה, עובדת אלטא עם חברות הבונות ומתחזקות גשרים לשם ניתוח פגמים בייצור- לצורך הגברת רמת הבטיחות. כמו כן מציעה החברה צילום חוות סולאריות באמצעות טיסה מחומשת במצלמות טרמיות, זאת בכדי לייעל את הנצילות האנרגטית של החווה.
***בימים אלו נפתחים המיונים לתוכנית.