מצ"ב עמדת איגוד המתכננים בישראל ואיגוד מהנדסי ערים בישראל בעניין הצעת תיקון 136 לחוק התכנון והבניה שמקודמת בימים אלו בכנסת.
האיגודים רואים בהצעה שיפור ביחס לתמ"א 38, והם תומכים בהרחבת סמכויות הועדות המקומיות.
יחד עם השיפורים ביחס לתמ"א 38, הצעת החוק לוקה בסדרה של כשלים מובנים, שהינם תוצאה של תכנון בהעדר ראיה כוללת, אשר יובילו לתוצרים תכנוניים מוגבלים וחלקיים, שעשויים לפגוע במרקם העירוני הקיים, בהליך התכנון הרואה את כלל המרחב והצרכים ובמעורבות הציבור. לפי עמדתנו המקצועית יש להעדיף אמצעים אחרים לטיפול בסוגיית חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה על פני קידום חקיקה המשנה את מערך התכנון הקיים.
החקיקה המוצעת רלוונטית לדאבוננו רק לאזורי הביקוש ומתעלמת מהצורך האמיתי של חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה והתחדשות אזורים בפריפריה הכלכלית ובאזורים המועדים להשפעה מפעילות סיסמית בשבר הסורי אפריקאי בפרט. החקיקה חייבת לייצר אופק להתחדשות על ידי מנגנוני הפחתת מיסוי ואף תיעדוף מכרזי ניוד זכויות בפיתוח שכונות חדשות בקרקע מדינה.
הפתרון הראוי לחיזוק מבנים הטעונים חיזוק ולהתחדשות עירונית של מרקמים ותיקים מחייבת השקעה ממשלתית ועירונית משולבת של משאבים, כוח אדם ותקציבים לפיתוח תשתיות הולם ולצרכי הפיתוח, במיוחד באזורים בהם ערכי הקרקע אינם מאפשרים פתרון באמצעות כוחות השוק. פתרון כזה מוצע שילווה גם בהשקעה בתכנון כולל בראייה רחבה, וקידום תכניות כלליות להתחדשות עירונית ברמה העירונית, רובעית ושכונתית.
מצ"ב נייר העמדה, כולל הנקודות הדורשות התייחסות הן לפתרון הכולל הנדרש שאינו בא לידי ביטוי מספק בהצעה, והן התייחסות לסעיפים הרלוונטיים בהצעת התיקון לחוק שלדעת האיגודים דורשים שינוי
עמדת האיגודים, חתומה ע"י מתכננת תמי גבריאלי, יו"ר משותף של איגוד המתכננים בישראל, ואדריכל ומתכנן ערים גיא דוננפלד, מנכ"ל איגוד מהנדסי הערים בישראל, הועברה ליו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת ולחברות וחברי הועדה.
להצעת החוק
עמדת איגוד המתכננים ואיגוד מהנדסי ואדרכלי הערים להצעת תיקון 136 לחוק התכנון והבניה