שליש מהעובדים המולדבים כבר ברחו מהארץ; אלפי העובדים הטורקים המגיעים ארצה מאיימים גם הם לעזוב כי אין עבודה והם כבר שבוע בבטלה; גם מדיניותה של סין בנוגע למלחמה מעלה סימן שאלה גדול על המשך הגעתם של הסינים ארצה; 17 אלף עובדים מעזה כבר לא יחזרו, ומה יהיה על העובדים הפלסטינים מיהודה ושומרון?
רשות האוכלוסין וההגירה הורתה לשנע פועלים זרים בבניה לעבודות חיוניות בענף התעשייה ביום שלישי שעבר (10.10), אך התעשיינים הודיעו כי אינם זקוקים כעת לידיים נוספות – והקבלנים חוששים שהעובדים הזרים ינטשו אף הם את המדינה,.
בחודשים האחרונים פורסם על הסכם להבאת פועלי בניין מהודו, ונראה שהכיוון הזה תופס תאוצה כשעשרות אלפי הודים בעלי כושר עבודה הביעו עניין גדול להיקלט בעבודה בישראל. לדברי ראש מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין, ענבל משש, יש היערכות השבוע להבאת גל של עובדים לנוכח תאוצת הבניה הנדרשת לאחר המלחמה.
מה יקרה עם ענף הנדל"ן ביום לאחר המלחמה, כשייאלץ להתמודד עם מחסור חמור בעובדים זרים? כתוצאה מהמצב המלחמתי, נסגרו ולא פועלים בשלב זה מרבית מאתרי הבנייה במדינה, ובמיעוט האתרים שכן פועלים, פוחדים העובדים הזרים להגיע לעבודה.
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ביחד עם אלדד ניתן, ראש תאגידי כח אדם זר לבניה – שלחו מכתב לשרים על מנת להחיש את רכבות האוויר של העובדים הזרים.
ביום 10/10/23, הוציאה רשות האוכלוסין וההגירה הנחיה זמנית להתרת העסקה בפועל במפעלים, למתן שירותים קיומיים ושירותים חיוניים של עובדים זרים בענף הבניין, המועסקים באמצעות תאגידי כח אדם זר לבניין.
לדברי רשות האוכלוסין וההגירה, "מדובר בכוונה ראויה ורצויה, שנבחנה מיד עם הוצאתה, אך למרבה הצער אינה מעשית. תאגידי כוח האדם, או לפחות חלקם, מתוך רצון לשתף פעולה ולוודא רציפות של העסקת העובדים אפילו באופן זמני עד לפתיחת אתרי הבניין בישראל – יצרו קשר עם גורמים שונים בהתאחדות התעשיינים ומפעלים חיוניים שונים, אך מהר מאוד הסתבר שהמהלך אינו ריאלי. התעשיינים אינם מחפשים פתרונות זמניים אלא פתרונות ארוכי טווח. נמסר לנו שגם אם יינתן פתרון למשך העסקת אותם עובדים, העלויות הכרוכות בהעסקת העובדים יקרות בשל העמסת האגרות והמגורים. קיים גם קושי טכני ומעשי לשנע ולהעביר עובדים המתגוררים באזורים גיאוגרפים ספציפיים לאזורים אחרים בהם מצויים מפעלי התעשייה, במיוחד בימים אלו בהם שורר מצב חירום במדינת ישראל".
מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "בשל איסור כניסתם של העובדים הפלסטיניים לעבודה בישראל בענף הבנייה, והצפי כי איסור זה לא ישתנה בתקופה הקרובה, נוצר וייווצר פער גדול יותר, שיוכל להתמלא רק על ידי העובדים הזרים. לפיכך, הסטה של העובדים הזרים מענף הבניין לתעשייה בעת הזאת היא בעייתית, במיוחד לאור העובדה שהתאחדות הקבלנים בוני הארץ עושה לילות כימים לוודא פתיחת אתרי הבניה בישראל. במצב הדברים הנוכחי, ובראייה עתידית של השלכות המצב שנוצר, …יש לפעול באופן מידי למילוי, הגדלת ואף להכפלת מכסת העובדים הזרים בענף הבניין (על מנת להתגבר על הפער שנוצר וייווצר כתוצאה מכך שעובדים פלסטינאים ייגרעו ממצבת העובדים בענף). לצורך קליטת של עובדים זרים בישראל, הן בשל צרכי הענף הקיימים, והן בשל הצורך בשיקום הנזקים של פעילות המלחמה, יש הכרח בקידום והחשת מיונם של עובדים זרים רבים ככל הניתן, בסין, במולדובה ובמדינות אחרות מהן יוחלט להביא עובדים זרים.
במצב הדברים הנוכחי, ועל מנת להקל על תאגידי העובדים הזרים בבניין, שהכנסותיהם נעצרו לאור המצב המלחמתי וסגירת אתרי הבנייה, ואילו הוצאותיהם כגון מגורים לעובדים ושכר הנהלה ממשיכים להיות משולמים, יש לפטור אותם מתשלומי אגרה, שכר (פיקדונות) וכיו"ב, לכל הפחות עד לפתיחתם המחודשת של אתרי הבנייה".