טיוב רגולציה ושיפור ההגנה על הציבור מפני אסבסט: ועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה היום (ב`) את הצעת המשרד להגנת הסביבה להרחבת תקנות הפטור מהיתר. הרחבת התקנות, תביא לצמצום סיכון הציבור ממפגעי אסבסט על ידי הרחבת הפטור לקבלני אסבסט מורשים אשר יורשו לבצע עבודות אסבסט מצומצמות ועבודות בסיכון נמוך ללא המתנה לקבלת היתר פרטני, זאת בהתאם לתקנות ולדרישות המשרד להגנת הסביבה. קיצור התהליך יעודד ביצוע עבודות אלה על ידי קבלנים מורשים לעסוק באסבסט ויצמצם את הסיכון לציבור.
ברחבי ישראל מצויים כיום עדיין יותר מ-80 מיליון מטר מרובע של מוצרי אסבסט צמנט, כאשר מוצרים שלמים אינם מהווים סיכון, אך כאשר הוא מתבלה או עובד פירוק בלתי מקצועי, עלולים להשתחרר סיבי האסבסט המסרטנים לאוויר.
כיום, קבלני האסבסט נדרשים לקבל היתר גם לעבודות אסבסט קטנות, שהיקפן הוא כשני שליש מכלל ההיתרים הניתנים כיום לביצוע עבודות האסבסט. מדובר בעבודות שהתנאים הנקבעים לביצוען הם תנאים סטנדרטיים והסיכון בהן הוא נמוך. הפטור המוצע ניתן עבור קבלני אסבסט מורשים בלבד, ובתנאים מוגבלים המאפשרים בקרה ופיקוח טובים יותר.
תיקון התקנות קודם על ידי המשרד להגנת הסביבה לאחר תהליך של טיוב רגולציה והגנה על בריאות הציבור והסביבה, אשר נערך בשנת 2020. בתהליך נמצא כי טיוטת התקנות מהווה טיוב משמעותי מבחינה ביורוקרטית ובעלת פוטנציאל לחיסכון משקי של כ-125 מיליון שקל בשנה. עיקר החיסכון נובע מהפחתת ימי ההמתנה לקבלת היתר, העומדים כיום על כשבוע עד שבועיים ומושפעים מאד מעומסים ומאילוצי כוח אדם. התועלת המרכזית היא בהסטת המשאבים מהשקעה בהליכי הוצאת היתרים לפיקוח ובקרה על ביצוע העבודות. תיקון התקנות צפוי לטייב את ההגנה על הסביבה והציבור בשלבי ביצוע עבודות להסרת אסבסט בפועל באופן מקצועי ויעיל באמצעות קבלן אסבסט מורשה.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "הרחבת התקנות למניעת אסבסט ואבק מזיק היא צעד משמעותי שאותו מקדם המשרד להגנת הסביבה. יש באישור שמירה על סטנדרים מקצועיים ולא מתפשרים שיגנו על בריאות הציבור והסביבה, לצד טיוב מערכי הרגולציה שיביא לחיסכון משקי משמעותי"
יש לציין, כי האסבסט הוכח מסרטן בבני אדם, חדירת סיבי אסבסט למערכת הנשימה עלולה לגרום למחלות קשות שאינן ניתנות לריפוי, המופיעות תקופה ארוכה לאחר החשיפה הראשונית. יש מופעים ושימושים שונים של אסבסט ולהם רמות סיכון שונות. המסוכן ביותר הוא האסבסט הפריך שממנו מתפזרים בקלות סיבי האסבסט, המסכנים את הנחשפים אליהם.
סעיף 14(ב)(2) לחוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק, מסמיך את השרה להגנת הסביבה לקבוע בתקנות סוגי עבודות לגביהן ניתן פטור מהעסקה של עוסק מורשה באסבסט, בהתחשב בהיקף העבודה, במורכבותה, ובמידת הסיכון לציבור ולסביבה הכרוכה בביצועה. תקנות למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק (פטור מרישיון ומהיתר לעבודת אסבסט ומניעת ניגוד עניינים), התשע"א-2011 הותקנו בסמוך לחקיקת החוק ועיגנו את נהלי העבודה שהתקיימו דאז.
במהלך השנים מאז חקיקת החוק ויישומו, נמצא כי יש מקום לבצע מספר תיקונים לתקנות הקיימות, ובעיקר הרחבת הפטור מקבלת היתר לביצוע עבודות אסבסט מצומצמות ועבודות בסיכון נמוך לקבלני אסבסט מורשים.
כיום קבלני האסבסט נדרשים לקבל היתר גם לעבודות אלה, שהיקפן הוא כשני שליש מכלל עבודות האסבסט המבוצעות כיום בהיתר. מדובר בעבודות שהתנאים שנקבעים לביצוען הם תנאים סטנדרטיים והסיכון בהן הוא נמוך – הפטור המוצע ניתן בתנאים מוגבלים המאפשרים בקרה.