התחלת שיפוץ מ א' עד ת'

karl-solano-eQ-8iUrb07g-unsplash

 סוף מעשה במחשבה תחילה

שיפוץ

  • איך מחליטים וכיצד מתחילים?
  • עם מי מתייעצים?
  • כיצד בונים את התקציב?
  • מה תפקיד האדריכל/ית או מעצב/ת הפנים?
  • מה תפקידם של מלווה בניה והמפקח בשיפוץ?
  • כיצד בוחרים קבלן ובעלי המקצוע?
  • כיצד מסיימים את השיפוץ ללא חריגות?
  • באיזו מידה דרך זו חוסכת כסף ועגמות נפש?

 ההחלטה וההתחלה

לאחר שגמלה בלבכם ההחלטה לשפץ, וידוע לכם פחות או יותר מה ברצונכם לעשות  ולאיזה עומק שיפוץ ברצונכם להיכנס, הגיעה העת לבחור את הדרך שבה תבצעו את השיפוץ הלכה למעשה. האם להיוועץ בבעלי ידע מקצועיים או לבחור ב"שיטת העוזרת" (אם יהיה לי כסף העוזרת תנקה, ואם לא אני אנקה), שהיא השיטה הגרועה ביותר למי שלא מתמצא בתחום השיפוץ? יש לזכור כי שירותיהם של היועצים  אומנם עולים כסף, אך הם יכולים לחסוך עשרות אלפי שקלים והרבה עגמות נפש בזמן השיפוץ ולאחריו. אין ספק כי החישוב שיש לעשות הוא, העלות מול התועלת לטווח רחוק ולא תועלת מיידית בלבד.

 

עם מי מתייעצים?

ראשית יש להזמין יועץ מלווה או מפקח בניה שיערוך למענכם סקר במבנה לאחר שישמע מפיכם מה אתם רוצים להשיג בשיפוץ. סקר זה יכלול בדיקת מצבן של המערכות (מים, ביוב, חשמל ותקשורת), בחינה האם בכלל אפשר לעשות את מה שאתם מבקשים, והסברים שונים. לאחר מכן הוא יערוך עבורכם כתב כמויות, עם אומדן עלויות ראשוני שיכלול בתוכו את הצפוי והבלתי צפוי, ויציין אלה יועצים כדאי לערב בשיפוץ, אם צריך. כתב הכמויות חשוב על מנת למנוע את "תופעת לא ידעתי" של הקבלן בזמן השיפוץ. הוא גם מאפשר השוואה בין הצעות המחיר שייתנו לכם הקבלנים השונים והשוואתם לאומדן שבידכם.

 

כיצד בונים את התקציב?

 התקציב נבנה בראשית מהסכום העומד לרשותכם כולל הסכום שיש באפשרותכם, לגייס לצורך השיפוץ מבלי להעמיס יתר על התקציב השוטף מאותו תקציב מפרישים סכום מסוים שישמש לבלת"מים – אותם דברים בלתי צפויים שיצוצו מסיבות אלו ואחרות. ברור שתפקידו של מלווה הבניה למונעם מראש ו/או למזערם ככל האפשר אם וכאשר יצוצו. תקציב יש יוגש לאדריכל/ית בכדי שלא יעופו למחוזות שלא ניתן להגיע בתקציב הקיים.

 

מה תפקיד האדריכל/ית או מעצב/ת הפנים?

אין ספק כי תפקידם של האדריכלים והאדריכליות  בשיפוץ הדירה מרכזי וחשוב, אך לפני שאתם פונים אליהם חשוב שתדעו מראש אלו שינויים אי אפשר לערוך מסיבות קונסטרוקטיביות. זאת, כדי למנוע מצבים מאכזבים שבהם לאחר שהושקע כסף רב בתכנון, מתברר כי הוא אינו בר-ביצוע בפועל – או לפחות לא במסגרת התקציב שהוגדר מראש.  כמו כן, כאשר מגיעים אל  האדריכלים והאדריכליות  עליכם להציג בפניהם תקציב נטו, כאשר רק אתם יודעים אם וכמה תוכלו להוסיף עליו בשעת הצורך. עליכם להגדיר בפניהם בדיוק מה אתם רוצים ובאיזו רמת גימור אתם מעוניינים, כדי שלא תמצאו עצמכם מגיעים לסכומים שאינכם יכולים לעמוד בהם. יש לזכור כי מעצב או מעצבת הפנים הם בעלי דמיון רחב  ומעוף רב גווני – וכי תכונה זו מצוינת, כל עוד מה שהם מציעים אינו חורג מגבול האפשרויות שלכם  לממן זאת. גבולות אלה חייבים להישמר בתקציב מסודר ומעוגן ברמת יכולתכם הכלכלית.

 

מה תפקידו של מלווה בניה והמפקח בשיפוץ?

תפקידו של מלווה ומפקח הבניה הוא כהגדרתו: ללוות את כל תהליך השיפוץ מהרגע שבו הוחלט עליו ועד לרגע שבו אחרון בעלי המלאכה עוזב את השטח. הליווי והפיקוח כוללים בראש ובראשונה את עריכת כתב הכמויות והאומדן ובניית התקציב – ומכאן והלאה את כל הליווי הטכני והביצועי, לרבות עריכת הסכמי ההתקשרות עם בעלי המקצוע הנבחרים ועזרה בבחירתם, בכדי למנוע נזקים ועגמות נפש בזמן התהליך ואחריו. כאשר יש מעצב או מעצבת, המפקח ילווה את כל המפגשים הקשורים עמם; וכאשר אין (במקרים ספורים), יסייע ברכישת המוצרים שיש בהם צורך באיכות הטובה ביותר ובמחיר הזול ביותר. במהלך הבניה יבדוק המפקח  שכל מה שסוכם ונחתם יבוצע על פי החוק והתקן וללא רבב, יאשר את התשלומים רק לאחר הביצוע ולפי ההסכם שנחתם.

לא ישולם למבצע תשלום ללא אישור המפקח ! המפקח הוא למעשה איש אמונם ונציגם של המזמינים.

 

כיצד בוחרים קבלן  ו/או בעלי המקצוע?

ישנן כמה דרכים לבחור את בעלי המקצוע, ואלה תלויות באופן התנהלותו של השיפוץ. את השיפוץ אפשר לנהל בשני אופנים.

 

1 . שיטת קבלן מפתח שאחראי על כל העבודות ובעלי המקצוע לפי

החוזה, התוכניות, המפרטים הטכניים וכתב הכמויות.

2 . שיטת בעלי מלאכה נפרדים לכל מלאכה ומלאכה, תחת מנהל עבודה או

מפקח צמוד באתר.

אם בוחרים בשיטת קבלן מפתח, יש לברר על כל קבלן שפניתם אליו מה מידת אמינותו, מיומנותו ויכולתו הפיננסית ולוודא כי הנו קבלן רשום בעל רישיון מתאים לסוג השיפוץ. חשוב לראות עבודות שבוצעו על ידו בעבר ולברר אצל הלקוחות הקודמים מה מידת שביעות הרצון שלהם. לאחר מכן, כאמור, לקבל ממנו הצעת מחיר מסודרת לפי כתב הכמויות שהוצא על ידי מלווה הבניה, המפקח. אין ספק כי המחיר יכול להיות אחד הגורמים המכריעים בקיומו או באי קיומו של השיפוץ, וישנם גורמים שיכולים לייקרו או להוזילו – ביחוד בחומרים שבאחריות המזמין.

אם בוחרים בשיטת בעלי מלאכה שונים, יש לסננם בצורה קפדנית תוך בדיקת מהימנותם מיומנותם. גם כאן חשוב לראות עבודות שבוצעו על ידם קודם לכן ולשוחח עם לקוחות קודמים. חשוב ולוודא שיש בידם רישיון המתאים לעסוק במלאכתם (אם המקצוע שלהם דורש רישיון כזה). במהלך השיפוץ,  מפקח הבניה כנציגכם ואיש אמונכם.

 

כיצד מסיימים את השיפוץ ללא חריגות?

כאשר כל הדברים מתוכננים מראש – בניית תקציב, יומני עבודה, רכישות נכונות לפי כתבי הכמויות שהוגדרו מראש עם בעלי מקצוע החתומים על הסכמי עבודה הכפופים לכתבי הכמויות ומפרטים טכניים מסודרים – לא זו בלבד  שלא תחרגו מהתקציב, אתם עשויים  למצוא שההוצאה הכספית הסופית קטנה מזו שצפיתם. הסוד הוא סדר ותכנון נכונים.

 

כיצד דרך זו חוסכת כסף ועגמות נפש?

דרך זו יכולה אפוא לחסוך עשרות אלפי שקלים בביצוע השיפוץ. הסקר הראשוני מאפשר לכם לדעת  מראש מה מותר ומה אסור ומאפשר לכם להבחין  בין העיקר לטפל ולהחליט  ובמה חשוב להשקיע ובמה לא.  המפקח יכול גם להפחית את עלות המוצרים שתרכשו: בהיותו איש מקצוע שקשור עם ספקים, אשר רוכש עבור לקוחותיו במשך השנה כמויות גדולות של סחורה כזו או אחרת – ישיג לכם מחירים זולים ו/או חומרים ומוצרים איכותיים בהרבה מהמחירים שתשלמו בלעדיו, גם השמירה על הקבלן שלא יזמין מה שלא צריך על חשבונכם ושלא יזרוק חומר יקר סתם היא חיסכון לא קטן בהוצאות, הן התפעוליות והן החומריות.

 

זכרו כי בבואכם לשפץ, החישוב צריך להיות עלות מול תועלת ולא העלות בלבד 

כי הזול הוא היקר ביותר!

מאת : דורון טריבייש

יועץ ומלווה ומפקח בניה

050-5271788

[email protected]

 

 

כתבות נוספות בתחום

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל סייפטי נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום הבטיחות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בוא נשמור על קשר!

נשמח לעדכן אותך בחדשות ובהצעות האחרונות שלנו 😎

אנחנו לא שולחים ספאם! למידע נוסף ניתן לקרוא את מדיניות הפרטיות שלנו.