השלכה לא מבוקרת של תרופות מהווה סכנה לתוצרת החקלאית

megamen477_Medications__HD_--ar_169_67380fb7-c3ce-41d1-a903-f9297237c0ee
  • ב"חברים לרפואה" ארגון הגג הגדול בישראל להנגשת תרופות, יצאו לאחרונה בקמפיין פרו-אקטיבי סביבתי להעלאת המודעות למיחזור תרופות
  • ברוך ליברמן מנכ"ל חברים לרפואה: "השלכה לא מבוקרת של תרופות מהווה סכנה לתוצרת החקלאית המקומית, לבריאות של כולנו, ויש אנשים שצריכים אותן"

מחקרים מהעשור האחרון מצביעים על עלייה מתמשכת בצריכת התרופות בכלל מדינות ה-OECD וגם בישראל.  העלייה נובעת מנגישות גבוהה לתרופות OTC, מדרישה גוברת לתרופות לטיפול במחלות הקשורות בגיל מבוגר, מגידול במספר החולים המטופלים בתרופות למחלות כרוניות, וכן בגלל שינויים באופן הטיפול הקליני, כמו למשל עליה בצריכה של תרופות ללחץ דם, לטיפול בסוכרת ולהפחתת כולסטרול  , תרופות אונקולוגיות ואף בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה, גלולות למניעת הריון, אנטיביוטיקה מסוגים שונים, ותרופות שנועדו לטיפול בקשיי קשב וריכוז.

אחת ההשלכות של השימוש הגובר בתרופות היא הצטברות הולכת וגדלה של תרופות בבתים – חלקן פגות תוקף וחלקן במצב שמיש. השלכה לא אחראית של תרופות מיותרות לאשפה או הדחה שלהן באסלה עלולה לגרום לחשיפה לא רצויה של ציבורים נרחבים לרכיבים הפעילים בתרופות: חלק מהמרכיבים עלולים למצוא את דרכם לפירות ולירקות הטריים שהציבור רוכש בשווקים ובמרכולים, שכן בישראל שיעור השבת הקולחין (שפכים מטוהרים) לשימוש חקלאי הוא גבוה מאוד – עובדה בעלת יתרונות רבים למשק המים אך חיסרון בכל הקשור לחלחול תרופות למעגל המזון. המסלול מבית השימוש לתוצרת חקלאית טרייה כבר הוכח מחקרית. כך, למשל, חוקרים מהמרכז הרפואי הדסה מצאו שאריות של תרופה המיועדת לטיפול באפילפסיה בקרב נבדקים שצרכו פירות וירקות טריים שהושקו בקולחין. שאריות התרופה אמנם נמצאו בכמויות מזעריות, אך המשמעות היתה שציבור הצרכנים אכן נחשף לתרופות שמושלכות.

חומרי התרופות הפעילים כמעט ואינם מושפעים מתהליכי הסינון והפירוק במפעלים לטיהור שפכים, וכתוצאה מכך הם נשארים בצורתם הפעילה במי הקולחין ובבוצה המתקבלים בסופו של תהליך טיהור השפכים. מי הקולחין משמשים בחקלאות להשקיה, בעוד שהבוצה משמשת כדשן חקלאי. כך התרופות מגיעות לקרקע החקלאית, ואף לתוך הגידולים עצמם. חומרי התרופות יכולים להיקשר למרכיבים בקרקע או להמשיך לחלחל עם המים עד למי התהום, בתלות בשילוב של תכונות הקרקע ותכונות התרופות הספציפיות. תנאי קרקע מסוימים יכולים להביא לפירוק חומרי התרופות לחומרים אחרים בתהליכים כימיים או ביולוגיים, אך לעיתים תוצרי הפירוק עלולים להיות פעילים ורעילים יותר אפילו מחומרי המקור.

בארגון "חברים לרפואה" ארגון הגג הגדול בישראל להנגשת תרופות למי שזקוק, מודעים לבעיה וגם עוסקים כל העת בקידום פתרונות. בסקר שערכה העמותה נמצא כי  בכל שנה נזרקות לפחים בישראל כמויות אדירות של תרופות בשווי של כ- 250 מיליוני שקלים, ובהן תרופות מצילות חיים, תרופות למחלות כרוניות ותרופות שגרה. התרופות שנזרקות מזיקות, כאמור, לסביבה,  כאשר מהצד השני יש אנשים רבים שצריכים אותן.  לאור זאת, בפסח האחרון יצא הארגון בקמפיין חינוכי-סביבתי שקרא לציבור למחזר ולתרום תרופות שנותרו ללא שימוש לאחת מ-1,000 תיבות האיסוף של העמותה בסניפי רשת הסופר פארם בפריסה ארצית ובמקומות נוספים. בהמשך למהלך זה, יודעים בעמותה לדווח על עליה של כ-40% בכמות התרופות שמסר הציבור- לתרומה או למחזור, ביחס לתקופות אחרות במהלך השנה. העמותה אוספת את התרופות, ממיינת בהתאם להתוויות הרפואיות ולתאריך התפוגה בפיקוח רוקחי, מחלקת אותן למי שזקוק- בחינם, ודואגת להשמדה ירוקה של התרופות פגות התוקף ואלה שאינן מתאימות לשימוש על פי הוראת הרוקחים בעמותה.

"תרופות רבות שאנו צוברים בארון התרופות הביתי, מושלכות לפחי הזבל, לאסלות השירותים, לכיורים הביתיים וכיו"ב. התרופות הן פסולת המכילה חומרים רעילים שפוגעים בעיקר בתוצרת החקלאית המקומית, בבעלי החיים ובבני האדם, כשאנשים אחרים צריכים אותן", מסביר ברוך ליברמן מנכ"ל העמותה. "לא ניתן להחזיר לבתי המרקחת תרופות שכבר רכשתם, אבל יש לכם הזדמנות ואפשרות להציל איתן חיים. העבירו את התרופות הללו לאחת מנקודות האיסוף של "חברים לרפואה" הנגישות בצורה מאוד ידידותית (באתר לפי GPS הקרוב לאזורכם), ואנו נדאג לשנע אותן ללא עלות למי שזקוק להן. ".

על קידום המודעות הציבורית לחשיבות של מחזור התרופות זכו "חברים לרפואה" במקום הראשון לשנת 2024 ובפרס בגובה מיליון שקלים בתחרות של טויטה ישראל "Israel Earth Prize" למטרת פרסום והעלאת המודעות. התחרות נועדה לחשוף יוזמות ופתרונות פורצי דרך להתמודדות עם אתגרים סביבתיים ובעיות הנוגעות למשבר האקלים, ולעודד את המשך פיתוח היזמות הירוקה בישראל. בנימוקי הזכייה נכתב, כי "מעבר לכך שהיא מצילה חיים רבים, העמותה מצילה את הסביבה מזיהום שנגרם על ידי השלכת התרופות כפסולת ודואגת להעביר תרופות שאינן מתאימות לשימוש – להשמדה בצורה ירוקה בלבד. עוד נמסר כי מיזם 'חברים לרפואה' נולד בעקבות ההבנה כי מדי שנה נזרקות לפח או למי הביוב תרופות בהיקף של מעל 500 מיליון שקלים שיכולות לשמש חולים רבים ולהציל חיים. מאז הוקמה העמותה ב-2003 היא מסייעת לכ-7,000 חולים מידי חודש לקבל חינם את הטיפול שהם זקוקים לו וסיפקה בשנה האחרונה מגוון תרופות, החל מתרופות בסיסיות ועד כאלו שאינן בסל הבריאות בשווי של למעלה מ-96 מיליון שקלים". בתחרות ISRAEL EARTH PRIZE הראשונה שהתקיימה בשנה שעברה (2023) זכתה  עמותת "ונטעת" הפועלת להגשמת חזון עיר-יער בישראל, פרויקט שמטרתו להביא לצמיחה וריפוי דרך הכנסת הטבע לערים והפיכתן לירוקות, מוצלות ומיטיבות.

כתבות נוספות בתחום

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל סייפטי נט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום הבטיחות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בוא נשמור על קשר!

נשמח לעדכן אותך בחדשות ובהצעות האחרונות שלנו 😎

אנחנו לא שולחים ספאם! למידע נוסף ניתן לקרוא את מדיניות הפרטיות שלנו.